Home » Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Οι αγώνες είναι στο DNA μας-Η στασιμότητα είναι μαύρο κελί- Οι διαπραγματεύσεις να επιστραφούν στους κοινωνικούς εταίρους

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Οι αγώνες είναι στο DNA μας-Η στασιμότητα είναι μαύρο κελί- Οι διαπραγματεύσεις να επιστραφούν στους κοινωνικούς εταίρους

by omada diktyou
0 comment
Κοινοποίηση

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η ημέρα των εργατών. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά που φέτος μεταφέρθηκε στις 7 Μαΐου, ο κ. Χάρης Κυπριανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μίλησε στην εκπομπή Τριτολογίες της ΕΡΤ3, για το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων στο μέλλον.

Όπως τόνισε ο κ. Κυπριανίδης, “είναι ωραίο να βλέπεις και σήμερα ανθρώπους να θυμούνται την ιστορία του εργατικού κινήματος, με μία όμορφη σκέψη, οι αγώνες είναι στο dna μας, η στατικότητα ή η οπισθοχώρηση είναι ένα μαύρο κελί στη ζωή μας”.

“Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αφορούν ένα μικρό ποσοστό εργαζόμενων, το 1/4 περίπου, όταν ένα 25% δεχτεί αυξήσεις στον μισθό του αλλά ουσιαστικά ο πληθωρισμός και η ακρίβεια τις απορροφούν, σκεφτείτε το άλλο 75% που δεν είδε καμία αύξηση” είπε ο κ. Κυπριανίδης και πρόσθεσε: “Όσο αργούμε ανεβαίνει ο πήχυς, όταν για το 2024 βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας που εκδόθηκε και η οποία συνιστά στα κράτη μέλη της ο κατώτατος μισθός να είναι στο 60% του διάμεσου μισθού συν τον τρέχοντα πληθωρισμό για το 2024, το ποσό είναι στα 908 ευρώ, αυτό δηλαδή που προτείναμε στους εργοδότες και δεν έγινε αποδεκτό, όταν φτάσουμε σε βάθος τετραετίας, εκπληρωθούν οι υποσχέσεις και φτάσουμε τα 950 ευρώ, μπορεί να μην μιλάμε για το ίδιο νούμερο αλλά για μεγαλύτερο…αυτό το νούμερο θα πρέπει να το αναπροσαρμόσουμε στον πληθωρισμό των καταναλωτικών προϊόντων. Στην Ευρώπη είμαστε δεύτεροι σε ακρίβεια μετά τη Μάλτα που έχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς, είναι ένα νησιωτικό κράτος με ιδιαίτερες εφοδιαστικές αλυσίδες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη επισήμανε:

“Οι μηχανές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ούτε το ανθρώπινο μυαλό ούτε το ανθρώπινο μάτι, ακόμη και τις μηχανές κάποιοι τις φτιάχνουν, κάποιοι τις συντηρούν και άλλοι τις ελέγχουν”.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο κ. Κυπριανίδης έκανε λόγο για μείζον ζήτημα, καθώς θα μπορούσαν να απλώσουν τις αυξήσεις σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας. “Στην Ελλάδα είμαστε στο 24% των εργαζόμενων που καλύπτονται από κλαδικές και συλλογικές συμβάσεις, αντί για το 80% που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Οδηγία”, ενώ όπως είπε, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση, να βγουν τα παραθυράκια που εξαιρούν επιχειρήσεις και εργοδότες από την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων αυτών, τότε θα είναι καλύτερα τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη σε περισσότερους εργαζόμενους.

Τέλος, όπως επισήμανε, αν ήταν να διεκδικήσει ένα πράγμα αυτό θα ήταν “οι διαπραγματεύσεις να επιστραφούν στους κοινωνικούς εταίρους, μεταξύ μας μπορούμε να τα βρούμε, η κυβερνητική παρέμβαση είναι το εμπόδιο.”

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

You may also like

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?