Οι κάτοικοι του Ισημερινού μίλησαν αυτήν την Κυριακή ψηφίζοντας ευρεία υποστήριξη στις προτάσεις του Προέδρου Daniel Noboa για ενίσχυση της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά σε μεγάλο βαθμό γύρισαν την πλάτη τους στις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της νομιμοποίησης των ωριαίων συμβάσεων εργασίας και της προσέλκυσης επενδύσεων από αποδοχή διεθνών κεφαλαίων υπαγόμενα σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία.
Μεταξύ των έντεκα ερωτήσεων που αποτέλεσαν το δημοψήφισμα, το «Ναί» κέρδισε με ποσοστά μεταξύ 73,05% και 61,97% σε εννέα ερωτήσεις με μέτρα ενίσχυσης του κράτους κατά του οργανωμένου εγκλήματος και το «Όχι» επικράτησε στις προτάσεις για διεθνείς διαιτησίες (64,88% ) και ωρομίσθιες (68,83%).
Με αυτή τη λαϊκή διαβούλευση, ο Noboa μέτρησε τη λαϊκή υποστήριξή του αφού ανέλαβε την προεδρική θέση πριν από λιγότερο από πέντε μήνες και έχει ήδη στον ορίζοντα τις γενικές εκλογές του 2025, στις οποίες έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση του να επανεκλεγεί.
Η συντομία της θητείας του Daniel Noboa, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, οφείλεται στο γεγονός ότι εξελέγη για να συμπληρώσει το έτος και τους έξι μήνες που έλειπε ο Guillermo Saliente, ο οποίος αποφάσισε να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν υποβληθεί σε ενδεχόμενη απόλυση από το Νομοθετικό Σώμα.
Τώρα ο Noboa, 36 ετών, ο νεότερος πρόεδρος που εξελέγη στις κάλπες στην ιστορία του Ισημερινού, ενισχύεται στη σταυροφορία του κατά του οργανωμένου εγκλήματος, για το οποίο στις αρχές του έτους κήρυξε την «εσωτερική ένοπλη σύγκρουση» εναντίον εγκληματικών συμμοριών, η οποία άρχισε να θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες και μη κρατικούς εμπόλεμους παράγοντες.
Ωστόσο, η εκλογική του υπόσχεση για δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους περικόπτεται με το να μένει χωρίς δυνατότητα νομιμοποίησης ωρομίσθιων συμβάσεων, καθώς και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, αφού αυτές έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.
Τρία είναι τα θέματα στα οποία επιβλήθηκε το «Ναι» που θα τεθούν σε ισχύ μόλις ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, καθώς πρόκειται για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα του 2008, που εγκρίθηκαν κατά την προεδρική θητεία του Ραφαέλ Κορέα (2007-2017).
Η πρώτη, με την υψηλότερη ψήφο (73,05%), αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετέχουν μόνιμα στο πλευρό της Αστυνομίας σε επιχειρήσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Με το 65,11% των ψήφων υπέρ, θα εφαρμοστούν άμεσα και οι εκδόσεις σε κατοίκους του Ισημερινού που απαιτούνται από τη Δικαιοσύνη άλλων χωρών και με το 60,49% θα θεσπιστεί σύστημα δικαστηρίων σε συνταγματικά θέματα.
Τα υπόλοιπα μέτρα στα οποία υπερτερεί το «Ναι» αφορούν νομοσχέδιο που πρέπει να διεκπεραιωθεί στην Εθνοσυνέλευση (Βουλή), όπως η ανάθεση στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον έλεγχο της πρόσβασης στις φυλακές, το επίκεντρο της βίας που βρίσκεται η χώρα βιώνοντας.
Στον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει η αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και η κατάργηση των παροχών στη φυλακή για πολλά από αυτά τα πρόσωπα, ώστε όσοι καταδικαστούν για αυτές τις αιτίες να εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους στη φυλακή.
«Υπερασπίσαμε τη χώρα, τώρα θα έχουμε περισσότερα εργαλεία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την αποκατάσταση της ειρήνης στις οικογένειες του Ισημερινού», έγραψε ο Noboa στο κοινωνικό δίκτυο Instagram.
Το δημοψήφισμα είχε τη συμμετοχή του 72% των περισσότερων από 13,6 εκατομμυρίων πολιτών του Ισημερινού που κλήθηκαν στις κάλπες και χαρακτηρίστηκε από τη δολοφονία του διευθυντή της φυλακής El Rodeo, στην πόλη Portoviejo, και την απόπειρα εξέγερσης στο Quevedo φυλακή, η οποία άφησε τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες.
Η εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία σημαδεύτηκε επίσης από τις δολοφονίες δύο δημάρχων πόλεων όπου υπάρχουν παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης και μια σοβαρή ενεργειακή κρίση που ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει μπλακ άουτ έως και οκτώ ωρών την ημέρα για να μεριμνήσει για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: EFE ΕΡΤ
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος