Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν αναμφίβολα αποδυναμώσει το κίνημα της Χαμάς, αλλά το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους μέχρι σήμερα, που είναι η πλήρης καταστροφή του κινήματος και η ανάκτηση των ομήρων.
Σε άρθρο των New York Times, που βασίζεται σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, μέλη της Χαμάς και Παλαιστίνιους στη Γάζα, η εφημερίδα γράφει:
Η σκληρή αλήθεια της μάχης του Ισραήλ στη Γάζα είναι ότι δεν κατάφερε να επιτύχει τους δύο βασικούς στόχους του πολέμου, που ήταν η ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς και η ανάκτηση των ομήρων. Αντίθετα τα δείνα των Παλαιστινίων οδήγησαν σε αμφισβήτηση την υποστήριξη προς το Ισραήλ ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του».
Το κόστος των μαχών για τον ισραηλινό στρατό ήταν υψηλό και οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου παρέλυσαν τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας, με υψηλά ποσοστά θανάτων και εκτεταμένη πείνα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 133 από τους κρατούμενους ομήρους παραμένουν στη Γάζα, αλλά οι συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση της επιστροφής τουλάχιστον μερικών από αυτούς με αντάλλαγμα τη διακοπή των μαχών και την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων έχουν λήξει με τη Χαμάς να απορρίπτει τη τελευταία πρόταση υποστηρίζοντας ότι δεν έχει 40 ομήρους που πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου μέρους της προτεινόμενης συμφωνίας. Έτσι προκύπτει και το ερώτημα για το πόσοι είναι ακόμη ζωντανοί και πόσοι κρατούνται από άλλες ομάδες.
Η Χαμάς δεν έχει τελειώσει ακόμα
Παρά τις βαριές απώλειες που υπέστη η Χαμάς, ένα μεγάλο μέρος της ανώτερης ηγεσίας της στη Γάζα παραμένει στη θέση του, κρυμμένο σε ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων και υπόγειων κέντρων επιχειρήσεων και ενεργεί σε διαπραγματεύσεις για ομήρους.
Οι σημερινοί και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτές οι σήραγγες θα επιτρέψουν στη Χαμάς να επιβιώσει και να ανασυσταθεί μόλις σταματήσουν οι μάχες.
Σε ετήσια αξιολόγηση πληροφοριών που εκδόθηκε τον Μάρτιο, οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ εξέφρασαν αμφιβολίες για την ικανότητα του Ισραήλ να καταστρέψει αποτελεσματικά τη Χαμάς.
Στην έκθεση των υπηρεσιών αναφέρεται ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει συνεχιζόμενη ένοπλη αντίσταση από τη Χαμάς για τα επόμενα χρόνια και ο στρατός θα αγωνιστεί για να εξουδετερώσει την υπόγεια υποδομή της Χαμάς, η οποία της επιτρέπει να κρυφτεί, να ανακτήσει τη δύναμή της και να αιφνιδιάσει τις ισραηλινές δυνάμεις.
Προετοιμασία για την επιχείρηση Ράφα
Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια μεγαλύτερη επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα, το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στο οποίο δεν έχει εισέλθει το Ισραήλ.
Υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει μετά τη Ράφα, με ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα κυβερνήσει και θα παράσχει ασφάλεια στη Γάζα εάν πρόκειται να τερματιστούν οι μάχες.
Ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι τέσσερα τάγματα μαχητών της Χαμάς σταθμεύουν στην πόλη και ότι χιλιάδες άλλοι μαχητές έχουν καταφύγει εκεί, μαζί με περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο μόνος τρόπος για να καταστραφούν αυτές οι ταξιαρχίες ήταν μέσω μιας μεγάλης χερσαίας εισβολής στη Ράφα, αλλά αυτό ήταν ένα σημείο διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Αμερικής.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν είχε αναπτύξει σχέδιο για την εκκένωση αμάχων από τη Ράφα. Χωρίς αυτήν, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, και ο μόνος τρόπος να πειστεί το Ισραήλ να σταματήσει την επιχείρηση της Ράφα είναι μέσω μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.
Αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μόνο η «επικείμενη» επιχείρηση στη Ράφα κράτησε τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται, η οργή αυξάνεται στις οικογένειες των ομήρων για την αποτυχία του Ισραήλ να επιστρέψει τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην πατρίδα τους.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ