Περισσότερα απο δέκα ιδρύματα του Εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε ότι τα κριτήρια θα είναι αυστηρά, όπως και η πιστοποίηση και ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του «Άρθρου 16» του Συντάγματος. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους Προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου.
Κοινά προγράμματα σπουδών, συνεργασίες σε ερευνητικό επίπεδο, ανταλλαγές φοιτητών και ακαδημαϊκών αλλά και διερεύνηση για ίδρυση σχολών μέσω μη κρατικών παραρτημάτων έχουν μπει στο μικροσκόπιο σημαντικών ξένων πανεπιστημίων.
«Χωρίς να μπορώ να πω πολλά ονόματα….υπάρχει ενδιαφέρον από πάνω από 10 Πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή» ανέφερε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης
Η πιστοποίηση και αξιολόγηση των μη κρατικών παραρτημάτων θα γίνει με αυστηρά κριτήρια που θα θέσει η ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης τα οποία ισχύουν και για την ίδρυση νέων τμημάτων στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Προγράμματα Σπουδών
- Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό
- Σύγχρονες υποδομές
- Πιστοποίηση κάθε 5 χρόνια
«Τα παραρτήματα που θα ιδρυθούν δεν ξέρουμε ακόμα πόσα και από ποια πανεπιστήμια θα είναι, αλλά μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και επίσης από την ελληνική επιστημονική διασπορά. Ελπίζουμε ότι σίγουρα θα ενισχύσει την γκάμα των επιλογών που θα έχουν οι νέοι στην Ελλάδα» δήλωσε ο Περικλής Μήτκας, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16» επανέλαβε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Η νομοθετική πρωτοβουλία μας αφορά το ενωσιακό δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και δεν αφορά τη σύσταση νέων σχολών. Και ακριβώς γι΄ αυτό είναι συμβατή με το άρθρο 16 του Συντάγματος»
Περίπου 40.000 είναι οι Έλληνες που φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ αρκετοί είναι και οι Έλληνες ακαδημαϊκοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ξένα πανεπιστήμια. Αρκετοί φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό βλέπουν θετικά την προοπτική να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα.
«Το κόστος φοίτησης στο εξωτερικό είναι δυσβάστακτο, ακόμη και σε κλασικούς προορισμούς όπως η Ολλανδία, είναι και πολύ δύσκολη η εύρεση της κατοικίας. Οπότε αυτή την προοπτική την βλέπουν με ένα θετικό μάτι και το βασικότερο δεν θα χρειαστεί τα παιδιά να ξενιτευτούν» εκτίμησε ο Χρήστος Ταουσάνης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας.
Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κυρίως για τα άρθρα που αφορούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι υπέρ της νομιμοποίησης της συναλλαγής της κυβέρνησης με κολεγιάρχες και funds, που σκοπό έχουν να παρέχουν ισότιμα πτυχία από ιδιωτικά πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ, με τη μέθοδο του franchise» δήλωσε στη Realnews ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
«Και σε αυτήν την περίπτωση ακολουθείται η πεπατημένη των προηγούμενων τεσσάρων ετών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: μεταρρυθμίσεις κατ’ όνομα, γραμμένες σε κλειστά δωμάτια χωρίς καμία πρωτοβουλία διαλόγου και σύνθεση» δήλωσε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα
ΠΗΓΗ ΕΡΤ