«Φωτιά στον Περσικό ή πλήγμα μικρής εμβέλειας» – Ανάλυση από τον καθηγητή Μ. Καραγιάννη για την ώρα της κρίσης στη Μ. Ανατολή

Κοινοποίηση

«Αν το Ισραήλ προβεί σε μαζικό χτύπημα κατά του Ιράν τότε θα μιλάμε όχι απλά για περιφερειακή αλλά για παγκόσμια ανάφλεξη, τόνισε, μιλώντας στο ΕΡΤnews o αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο King’s College of London, Μάνος Καραγιάννης, παραθέτοντας και το σενάριο για πλήγμα μικρής εμβέλειας κατά ιρανικών στόχων στη Συρία ή στην Υεμένη ή κάπου αλλού». Ο καθηγητής εκτιμά επίσης ότι «εάν χρειαστεί, το Ιράν, θα αντιδράσει με έναν ασύμμετρο τρόπο και θα βάλει φωτιά στον Περσικό Κόλπο. Ωστόσο, ο κ. Καραγιάννης υπενθυμίζει ότι με την επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ, υπάρχουν και ενδείξεις που καταδεικνύουν ότι το Ιράν «δεν ήθελε αυτή τη στιγμή να προκαλέσει ένα μεγάλο πόλεμο, αλλά να στείλει το μήνυμα της αποφασιστικότητας».

«Αυτό που συνέβη τα προηγούμενα 24ωρα πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Τελευταία φορά που κάποια χώρα επιτέθηκε με πυραύλους στο Ισραήλ ήταν το 1991 με τους πυραύλους Κρουζ του Σαντάμ Χουσείν, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος για την
Δηλαδή είχε να συμβεί παραπάνω από 30 χρόνια. Το Ισραήλ είναι μια χώρα η οποία όλοι γνωρίζουν στην περιοχή ότι έχει πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες. Επομένως, αυτό που συνέβη από μόνο του είναι μια τεράστια είδηση.
Δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε. Από δώ και πέρα, όλα εξαρτώνται πλέον από την αντίδραση του Ισραήλ και το αν θα αποφασίσει να αντιδράσει με ένα τρόπο ο οποίος δεν θα προκαλέσει ανάφλεξη ή θα προβεί σε ένα μαζικό χτύπημα και θα μιλάμε για μια παγκόσμια κρίση», είπε ο καθηγητής.

Οι Ιρανοί γνωρίζουν ότι τα συστήματα τους δύσκολα μπορούν να διασπάσουν την ομπρέλα προστασίας που έχει το Ισραήλ. Δεν έχουν ψευδαισθήσεις Τα δικά τους Τα drones, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους Ρώσους στην Ουκρανία είναι κυρίως drones «Σαχίντ» που σημαίνει μάρτυρας στα αραβικά και που προκαλούν ζημιά σε μικρές ομάδες οπλιτών σε επίπεδο διμοιρίας. Δεν μπορούν να καταστρέψουν έναν μεγάλο στόχο στο Ισραήλ.

Αλλά από εκεί και πέρα πήρανε κάποια μέτρα προειδοποιώντας την Τουρκία, προειδοποιώντας άλλες χώρες στην περιοχή ότι ο σκοπός τους ήταν να στείλουν το μήνυμα να τιμωρήσουν το Ισραήλ σε ένα επίπεδο συμβολικό και τίποτα παραπάνω, ώστε να μην έχουμε μια γενικότερη ανάφλεξη, η οποία τελικά θα ζημιώσει και το ίδιο το Ιράν», εκτιμά ο Μάνος Καραγιάννης,

«Ο άξονας της αντίστασης»

Το Ιράν πολλές φορές διακρίνεται για τον ανορθολογισμό του, αλλά στην πραγματικότητα, η Ισλαμική Δημοκρατία είναι κληρονόμος μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, παράγει στρατηγική σκέψη και ξέρει πάρα πολύ καλά τι κάνει και τι θέλει να κάνει. Το Ιράν έχει οικοδομήσει τον λεγόμενο άξονα της αντίστασης που περιλαμβάνει πέρα από την κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία, τη Χεζμπολά, στο νότιο Λίβανο, πολιτοφυλακές που ελέγχει στο Ιράκ και βέβαια είναι και το μεγάλο κίνημα των Χούτι της Βόρειας Υεμένης. Επομένως, έχει συμμάχους και αν χρειαστεί να αντιδράσει, θα αντιδράσει με έναν ασύμμετρο τρόπο:

Θα βάλει φωτιά στον Περσικό Κόλπο, εκεί όπου κάθε μέρα διέρχονται τουλάχιστον 20 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Αν χτυπηθεί δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο, είτε υπό ελληνική σημαία, είτε έχουν αμερικανική, είτε υπό σημαία Παναμά, δεν θα έχει καμία σημασία. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι 91 δολάρια, θα πάει πάνω από 150 και αυτό θα προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση. Επομένως, τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι καταλαβαίνουν τα διακυβεύματα δεν θέλουν ένα χτύπημα του Ισραήλ, το οποίο θα συμπαρασύρει εξελίξεις, ανέφερε ο καθηγητής.

Ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν χωρίς την υποστήριξη των Αμερικανών;

Στο Ισραήλ ο εκάστοτε πρωθυπουργός δεν είναι παντοδύναμος, γιατί συνήθως έχει κυβέρνηση συνασπισμού.
Πολλοί από τους εταίρους του Νετανιάχου είναι πιο σκληροί από τον ίδιο τον Νετανιάχου και άνετα θα χαρακτηρίζονταν ακροδεξιοί.
Αυτοί λοιπόν βλέπουν ότι υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για το Ισραήλ να ελειώνουν για τα επόμενα τουλάχιστον 10 -15 χρόνια με το Ιράν δηλαδή να ξεκινήσει ένας μαζικός βομβαρδισμός του Ιράν, με στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βέβαια είναι υπόγειες. Με αυτό τον τρόπο να πάνε τους Ιρανούς δέκα χρόνια πίσω. Οι Ισραηλινοί λένε ότι έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν μόνοι τους, έχουν αεροσκάφη τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις επιχειρήσεις και ιπτάμενα ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ, F-35 και τα F-16, έχουν τα πάντα.
Αλλά ο αντίλογος είναι ότι τελικά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους αν δεν έχουν την υποστήριξη των Αμερικανών που είναι ξεκάθαροι. Τουλάχιστον το 2024 που είναι μια προεκλογική περίοδος, δεν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά τους τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια σε ότι αφορά ένα μεγάλο χτύπημα.
Από την άλλη, ο Νετανιάχου ξέρει ότι θα μείνει πρωθυπουργός όσο υπάρχει κρίση στην περιοχή. Επομένως, έχει μια προσωπική ατζέντα, έχει μια πολιτική ατζέντα.

Δεν μπορώ να αποκλείσω πυραυλική επίθεση, αλλά πιστεύω να είναι μικρής εμβέλειας, δηλαδή να χτυπήσουν ιρανικούς στόχους που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία ή στην Υεμένη ή κάπου αλλού.


Αν το κάνουν αυτό θα είναι μόνοι τους. Δεν θα τους υποστηρίξει κανέναςόταν θα βλέπει ουρές πολιτών να περιμένουν έξω από τα βενζινάδικα και η τιμή της βενζίνης να έχει πάει στα 3 ευρώ. Τα διακυβεύματα είναι τεράστια, δεν μιλάμε πια για τη Γάζα, δεν μιλάμε πια για τους Χούτι και θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική, τόνισε ο Μάνος Καραγιάννης,.

Σε ερώτηση για την φρεγάτα Ύδρα που εποπτέυει με την ευρωπαΙκή δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα, ο καθηγητής απάντησε ότι η ευρύτερη κατάσταση επηρεάζει και την Ελλάδα, γιατί έχει τη Σούδα και την Κύπρο και όλους. «Δε νομίζω ότι η δικιά μας φρεγάτα αυτή τη στιγμή συνιστά στόχο νούμερο ένα για τους Χούτι και τους Ιρανούς, αλλά είναι σε μια ζώνη σύγκρουσης», είπε.

«Η Τουρκία έχει κερδίσει πόντους»

Η Τουρκία κέρδισε πόντους στα μάτια των μουσουλμάνων του Λιβάνου, της Ιορδανίας, Συρίας, επειδή έθεσε περιορισμούς για τη βάση του Ινσιρλίκ και δεν απογειώθηκαν αεορσκάφη αναχαίτισης και δεύτερον, απ ό, τι φαίνεται, παίζει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ιράν και Δύσης. Ο Ερντογάν διατηρεί την ένταση όχι με το Ισραήλ, αλλά με τον Νετανιάχου, σαν να περιμένει και αυτός κάποια στιγμή να φύγει και να έρθει κάποιος άλλος», είπε ο Μάνος Καραγιάννης.

Πηγή: ΕΡΤnews -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Related posts

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποίησε η DEMO

Ζαχαράκη: Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ΑμεΑ

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – Κ. Παπακώστα: Κοινωνία και πολιτεία δεν θα εφησυχαστούμε