Τον Γκαμπριέλ Ατάλ στον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας διατηρεί με απόφασή του ο Εμανουέλ Μακρόν.
Συγκεκριμένα, ο Μακρόν ζήτησε από τον Ατάλ να συνεχίσει «προς το παρόν» να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία.
Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι μια δύσκολη και σημαντική περίοδος για τη Γαλλία αφού σε λίγες μόλις εβδομάδες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.
Η παραμονή του Ατάλ βρίσκει τα κόμματα σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις μετά την πρωτιά της συμμαχίας της Αριστεράς, την «διάσωση» του Μακρόν και το χαστούκι στη Μαρίν Λεπέν.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος Πιερ Χασκί, ωστόσο σημειώνει ότι το στοίχημα είναι μεγάλο για την Αριστερά οι ηγέτες της οποίας δεν θα σκεφτόντουσαν πριν από ένα μήνα ότι θα μπορούσαν να πετύχουν μια «σχετική νίκη». Αλλά λέει ότι ο αριστερός συνασπισμός βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τεράστια ερωτήματα.
Κάνοντας μία σύγκριση, σύμφωνα με το Skynews με τις γενικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Όλοι περίμεναν μια νίκη των Εργατικών. Υπήρχε μια σκιώδης κυβέρνηση, ένα πρόγραμμα (μανιφέστο) και ένας ηγέτης. Εδώ, δεν υπάρχει καμία από αυτές τις τρεις προϋποθέσεις για να κυβερνήσει κανείς.
«Ο συνασπισμός της Αριστεράς αποτελείται από αντιφατικούς συμμάχους. Ήταν σε αντιπαράθεση και ξαφνικά συγκρότησαν αυτή τη συμμαχία που ήταν πολύ αποτελεσματική – αλλά οι ηγέτες έχουν διαφορετικές ατζέντες», πρόσθεσε.
Ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να γίνουν πρωθυπουργοί
Ανάμεσά σε εκείνους που θα μπορούσαν πιθανότατα να διεκδικήσουν τον πρωθυπουργικό θώκο μετά την αποχώρηση του Ατάλ είναι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Ο 72χρονος είναι σταθερό στέλεχος της γαλλικής αριστερής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Κατέβηκε υποψήφιος για την προεδρία το 2012, το 2017 και το 2022, βελτιώνοντας κάθε φορά το αποτέλεσμά του. Το 2022 ήρθε τρίτος, ακριβώς πίσω από την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν. Ο Μακρόν κέρδισε εκείνες τις εκλογές.
Ωστόσο οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήταν ανένδοτοι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι δεν θα υποστήριζαν τον 72χρονο Μελανσόν για πρωθυπουργό, ενώ και ο ίδιος είπε ότι δεν θα «επιβληθεί» σε ηγετικό ρόλο.
Ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, η πρόεδρος της ομάδας του στο κοινοβούλιο Ματίλντ Πανό, η ανερχόμενη στην πολιτική σκηνή Κλεμένς Γκουτέ, ή ο Ερίκ Κονκερέλ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι μεταξύ των εν δυνάμει υποψηφίων της αριστεράς, σύμφωνα με το Politico.
Στους άλλους υποψήφιους περιλαμβάνονται πέρα από την Τοντελιέ ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Λοράν Μπερζέ, πρώην επικεφαλής ενός από τα κυριότερα συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT.
Ένα άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι ο Φρανσουά Ολάντ. Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, έγινε ο δεύτερος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας που θα επανέλθει στην Εθνοσυνέλευση αφού έχει διατελέσει αρχηγός κράτους.
ΠΗΓΗ: CNN