Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των εκμεταλλευόμενων παιδιών στον κόσμο αυξάνεται στα 160 εκατομμύρια

Irene Wanzila, 10, carries a bucket of broken rocks after breaking them with a hammer along with her younger brother, older sister and mother, who says she was left without a choice after she lost her cleaning job at a private school when coronavirus pandemic restrictions were imposed, at Kayole quarry in Nairobi, Kenya Tuesday, Sept. 29, 2020. The United Nations says the COVID-19 pandemic risks significantly reducing gains made in the fight against child labor, putting millions of children at risk of being forced into exploitative and hazardous jobs, and school closures could exacerbate the problem. (AP Photo/Brian Inganga)

Κοινοποίηση

Η εργασιακή εκμετάλλευση των παιδιών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχει εξαπλωθεί με «ανησυχητικό» τρόπο σε όλες τις περιοχές του κόσμου, ένα φαινόμενο που επηρεάζει περίπου 160 εκατομμύρια παιδιά, με την Ασία ως τη μεγαλύτερη περιφερειακή συγκέντρωση, σύμφωνα με την έκθεση «Seat & Toil» του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παιδική εργασία στην εξόρυξη χρυσού είναι αυτή που λαμβάνει χώρα στον μεγαλύτερο αριθμό χωρών (26), ακολουθούμενη από την κατασκευή τούβλων (18), την εργασία σε καλαμώνες (18), τις φυτείες καφέ (17) και τον καπνό ( 17). Όσον αφορά την καταναγκαστική παιδική εργασία, επηρεάζει σχεδόν 28 εκατομμύρια παιδιά, με τα εργαστήρια κλωστοϋφαντουργίας να κατέχουν την πρώτη θέση, με 10 χώρες.

Ακολουθεί ο κατασκευαστικός τομέας (9 χώρες), τα χωράφια βαμβακιού (7) και η αλιεία (6), προειδοποιούν οι εκθέσεις «2024: Κατάλογος προϊόντων που παράγονται από παιδική εργασία ή καταναγκαστική εργασία» και «2023: ευρήματα των χειρότερων μορφών παιδική εργασία».

Η τελευταία λίστα ειδών που παράγονται μέσω παιδικής εργασίας ή καταναγκαστικής εργασίας περιλαμβάνει 204 προϊόντα από 82 χώρες που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι παράγονται μέσω παιδικής εργασίας ή καταναγκαστικής εργασίας, κατά παράβαση των διεθνών προτύπων.

Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει 72 προσθήκες, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ 37 προϊόντων που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν, όπως τζιτζιφιές, μόλυβδος, νικέλιο, χλωριούχο πολυβινύλιο και καλαμάρι, και αφαιρεί από τη λίστα τα βατόμουρα Αργεντινής, το αλάτι Καμπότζης, τις γαρίδες Ταϊλάνδης και τον μογγολικό αργυραδάμαντα.

«Αυτές οι εκθέσεις παρέχουν σημαντική καθοδήγηση καθώς εργαζόμαστε για να μειώσουμε στρατηγικά την κατάφωρη παιδική εργασία και τις πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως», εξήγησε η Αναπληρώτρια Γραμματέας Εργασίας Τζούλι Σου.

Αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν ανοσία» σε αυτές τις καταχρήσεις εν μέσω σημαντικής αύξησης του αριθμού των παιδιών που απασχολούνται παράνομα στη χώρα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να «θέσει τους Αμερικανούς εργοδότες υπόλογους και να συνεργαστεί με παγκόσμιους εταίρους για την εξάλειψη της μάστιγας των παιδιών και της καταναγκαστικής εργασίας όπου κι αν υπάρχει».

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης αρκετές μελέτες που ανιχνεύουν προϊόντα που έχουν μολυνθεί με καταναγκαστική ή παιδική εργασία μέσω πολύπλοκων παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, όπως βαμβακερά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από την Κίνα και το Βιετνάμ, κατασκευασμένα με κινεζικό βαμβάκι. Ή προϊόντα ζάχαρης που συνδέονται με καταναγκαστική εργασία στη βιομηχανία ζαχαροκάλαμου στη Δομινικανή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, που επηρεάζει 131 χώρες, η έκθεση περιλαμβάνει εμπορία ανθρώπων, δουλεία με χρέη, καταναγκαστική εργασία, επικίνδυνη εργασία, εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση και χρήση παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις ή παράνομες δραστηριότητες.

Η ανάλυση προσφέρει σχεδόν 1.900 συστάσεις για συγκεκριμένες χώρες για να τερματιστούν αυτές οι μάστιγες.

Οι κύριοι τομείς ανησυχίας καλύπτουν πολυάριθμες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών αγαθών, των ηλεκτρονικών ειδών, της ένδυσης, της κλωστοϋφαντουργίας και της μεταποίησης, επιπλέον των τομέων εξόρυξης και μετάλλων.

Αυτό περιλαμβάνει «αλουμίνιο από την Κίνα (καταναγκαστική εργασία), χρυσό από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (παιδική εργασία), το Τσαντ (καταναγκαστική εργασία) ή τη Βενεζουέλα (παιδική εργασία).

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των εκμεταλλευόμενων παιδιών στον κόσμο αυξάνεται στα 160 εκατομμύρια
Η έκθεση επισημαίνει 12 νέες προσθήκες από την Κίνα, όπου η καταναγκαστική εργασία που χρηματοδοτείται από το κράτος στην Αυτόνομη Περιφέρεια των Ουιγούρων Σιντζιάνγκ «συνεχίζει να επηρεάζει τις μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού».

Ορισμένα ορυκτά όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος παράγονται από παιδιά σε βιοτεχνικά και μικρής κλίμακας ορυχεία. Άλλα κρίσιμα ορυκτά, όπως το ίνδιο, λαμβάνονται από ορυκτά που εξορύσσονται από παιδιά, προειδοποιεί η έκθεση.

Στη Λατινική Αμερική, χώρες όπως η Κολομβία, η Αργεντινή, η Χιλή, ο Εκουαδόρ και το Μεξικό σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» το 2023 κατά της παιδικής εργασίας. Και το Περού σημείωσε «μέτρια πρόοδο».

Το Υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι υπάρχουν παιδιά στο Μεξικό που εμπλέκονται στη συγκομιδή προϊόντων που αργότερα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ναρκωτικών.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι «πολλά παιδιά εμπλέκονται επίσης στη συγκομιδή καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ουσιών παπαρούνας για όπιο και ηρωίνη στο Μεξικό».

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι μεταξύ 20% και 40% των παιδιών εργάζονται σε βιομηχανίες όπως οι κατασκευές στο Μεξικό ή την Κολομβία.

Πηγή: EFE

Related posts

Ην. Βασίλειο: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας για τρομοκρατικές επιθέσεις ενόψει Χριστουγέννων

«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη

Βόλος: 84χρονος υπέστη ανακοπή στο τιμόνι