Νέα αντιπαράθεση μετά την τοποθέτηση Ανδρουλάκη εναντίον του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Απάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα "Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;", Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κοινοποίηση

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης για το νομοχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μετά την σαφή τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ό,τι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό επισημαίνοντας πως στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται τα κριτήρια που θέτει το ΠΑΣΟΚ για την λειτουργία τους και η χρηματοδότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε ό,τι «ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε αντί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο  και να μιλήσει με όρους παρόντος και  μέλλοντος, να επιστρέψει παρελθόν, να μιλήσει ως γραμματέας παραταξης του 1980 βρίσκει προφάσεις και παιρνει τη σκυτάλη λαϊκισμού, της απόλυτης ισοπέδωσης του ΣΥΡΙΖΑ  που αντι να είναι το φόντο ροζ ή κόκκινο είναι πράσινο».

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος και γιατί δεν θα ψηφίσει τα άρθρα για  το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι δεν έχουν διαβάσει τον Νόμο γιατί χρησιμοποίησαν ένα επιχείρημα ως λόγο καταψήφισης που είναι ο πυρήνας του Νόμου».  
 
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Νάντια Γιαννακοπούλου δηλώνει ότι δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν θέλει να δημιουργήσει προβλημα στο ΠΑΣΟΚ και θα τοποθετηθει στην ΚΟ οπου το επικρατέστερο σενάριο είναι να μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω», σημείωσε.

Κερκόπορτα χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο η Ελληνική Λύση και  δηλώνει ότι θα το καταψηφίσει. «Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν γίνεται για να προαχθεί η Ελληνική Παιδεία, αλλά για να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένο fund, που «συμπτωματικά» έχει εξαγοράσει τα πάντα τα τελευταία 4 χρόνια».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι «οι δυναμεις συντηρησης εδωσαν σκληρο αγωνα να πείσουν ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι απαξιωμένο και να πείσουν ότι λύση είναι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης  Στίγκας σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή το νομοσχέδιο είναι αχρείαστο. Το άρθρο 16 λέει ότι οτιδήποτε δεν είναι ιδιωτικό είναι παράνομο».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση».

Η αντιπαραθεση για το νομοσχέδιο που προβλέπεται  να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου αναμενεται να συνεχιστεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υπηρεσιών της Βουλής την Τρίτη.

Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Related posts

Ην. Βασίλειο: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας για τρομοκρατικές επιθέσεις ενόψει Χριστουγέννων

«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη

Βόλος: 84χρονος υπέστη ανακοπή στο τιμόνι