Κτηματολόγιο: Τι λένε για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή εκπρόσωποι φορέων

Κοινοποίηση

Λύσεις σε προβλήματα που ανέκυψαν με την ταυτότητα κτιρίου, δίνει, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας από την κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.

Κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς είπε ότι το νομοσχέδιο δίνει λύσεις κυρίως σε ζητήματα που έχουν ανακύψει με την εφαρμογή της ταυτότητας κτηρίου.

«Έχουμε μπροστά μας ένα νομοθέτημα, για πολλές διατάξεις του οποίου η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων σε συνεργασία και με τους συμβολαιογράφους, έχει πασχίσει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να δοθούν οι λύσεις σε προβλήματα, που κυρίως προέκυψαν από την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου και από την εντεύθεν ασυμφωνία μεταξύ των εμβαδών, των περιγραφών και των χρήσεων, πολλές φορές, των τίτλων των ακινήτων, ανάμεσα στην ηλεκτρονική ταυτότητα και στους ιδιοκτησιακούς τίτλους. Δίνονται λύσεις σε πολύ σημαντικά προβλήματα, όπως η δυνατότητα νομιμοποίησης λανθασμένων τίτλων ιδιοκτησίας».

Ο Στράτος Παραδιάς ανέφερε επίσης ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί διατάξεις «πολύ σημαντικές» που αφορούν τη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας στις πολυκατοικίες, «όπου εκεί ο κάθε ιδιοκτήτης θα προσαρμόσει τα στοιχεία της ιδιοκτησίας του με την πραγματικότητα, όπως αυτή δημιουργήθηκε από την κατασκευή του κτιρίου και με βάση πάντοτε την περιγραφή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου».

Σημαντικές χαρακτήρισε και τις διατάξεις που έχουν σχέση με την «απεμπλοκή των ιδιοκτητών από τις δασικές υπηρεσίες, ενώ έχουν κερδίσει τη δικαστική διαμάχη με το δημόσιο, ώστε να λάβει τέλος η ταλαιπωρία τους».
Στη σημασία της μεταρρύθμισης αναφέρθηκε ο Ορέστης Καβαλάκης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως τόνισε, «οι πρόνοιες του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, μέσω και της χρήσης νέων ψηφιακών εργαλείων, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις και του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και αναμένεται να συμβάλλουν, καθοριστικά, στην έγκαιρη και αποτελεσματική εκπλήρωση των προαπαιτούμενων οροσήμων, στην εισροή κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική οικονομία και στη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, ενημέρωσε τους βουλευτές και για τα υπόλοιπα έργα με φορέα υλοποίησης το κτηματολόγιο. «Ένα πολύ βασικό είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπου αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών, που υπάρχουν σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της ελληνικής επικράτειας. Αυτό το έργο βρίσκεται, ήδη, σε στάδιο υλοποίησης και έχουμε και το έργο της των βελτιωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, το οποίο είναι σε στάδιο συμβασιοποίησης, που έχει κυρίως τη δημιουργία μιας ενιαίας διαδικτυακής πύλης κτηματολογίου και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης γεωχωρικών και κτηματολογικών πληροφοριών», είπε ο κ. Καβαλάκης.

«Το βασικό πνεύμα των αλλαγών, είναι η ασφάλεια δικαίου, μέσω της επιτάχυνσης της διαδικασίας κτηματογράφησης, η οποία θα φέρει στο τέλος του 2025 τη χώρα μας σε κατάσταση ολοκληρωμένου Κτηματολογίου», είπε ο Στέλιος Σακαρέτσιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικό Κτηματολόγιο.

«Ανεξάρτητα από τα ορόσημα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό που για εμάς έχει μεγαλύτερη σημασία και για τους πολίτες, είναι το συντομότερο δυνατό όλη η χώρα να λειτουργεί με νέους κανόνες, όσο πιο σύντομα γίνεται και οι κτηματολογικές διαδικασίες και έννοιες, να έχουν ένα κοινό πρόσωπο, τόσο για τους πολίτες, όσο και τους επαγγελματίες, ώστε να σταματήσει, να μπει ένα τέρμα στη σύγχυση που πανθομολογουμένως επικρατεί», ανέφερε ο κ. Σακαρέτσιος.

Ο πρόεδρος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας λειτουργούν πλέον κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα και ήδη, μέσα από τη βελτίωση των διαδικασιών για τη διεκπεραίωση των πράξεων, έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι εκκρεμότητές τους και παρέχονται γρήγορες και αξιόπιστες συναλλαγές. Με την αξιοποίηση δε της τεχνητής νοημοσύνης θα ενισχυθεί περισσότερο η παραγωγικότητα, θα υπάρχει ακρίβεια, αξιοπιστία και ασφάλεια αλλά και ταχύτητα υπέρ των συναλλαγών των πολιτών, αλλά και ευρύτερα της εθνικής οικονομίας.

Η Ευαγγελία Χριστοπούλου Σταμέλου, Αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων Συλλόγου Ελλάδος, είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί πολύ σημαντικές διατάξεις, ιδίως στο ζήτημα των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Ο Μιχάλης Νικολάου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, είπε ότι πρέπει να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τη διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών που λήγει στις 30/11/2024.

Ο Θωμάς Καντερές, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, μίλησε για πειραματισμούς που εντείνουν καταστάσεις αστάθειας στο περιβάλλον εργασίας και ζήτησε αναγνώριση για το σύνολο της προϋπηρεσίας του προσωπικού του φορέα που είχε διανυθεί ή αναγνωριστεί από την πρώην ΕΚΧΑ. Ανέφερε επίσης ότι η χορήγηση επιμισθίου σε εργαζόμενους που κάνουν συγκεκριμένες εργασίες είναι προς θετική κατεύθυνση, όπως και εκείνη για τη χορήγηση μπόνους σε αυτούς, ωστόσο αποκλείονται ουσιώδεις δραστηριότητες του φορέα και μεγάλο μέρος του προσωπικού δεν θα το λάβει.

Ο Απόστολος Τσούτσας, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων Κτηματολογίου, χαιρέτησε τις διατάξεις για την τεχνητή νοημοσύνη διότι πλέον η υπηρεσία στη χώρα θα είναι μία και οι μεταγραφές θα γίνονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. «Μπορούν οι επαγγελματίες να σας βεβαιώσουν, ότι ανάλογα σε ποιο γραφείο απευθύνονταν είχαν διαφορετική αντιμετώπιση για το ίδιο έγγραφο. Η σύγχυση είναι που στην ουσία οδηγεί στην καταχώριση ή στην απόρριψη. Αυτό το πράγμα θα το λύσει και επιτέλους θα έχουμε μια υπηρεσία για όλη την επικράτεια», ανέφερε ο κ. Τσούτσας. Ζήτησε όμως να αρθούν οι στρεβλώσεις ως προς την βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των υπαλλήλων.

Ο Δημήτρης Τζιουμακλής, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, είπε ότι Το Κτηματολόγιο είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης, πρωτίστως για το κράτος και θα πρέπει να είναι, όχι μόνο λειτουργούν αλλά και λειτουργικό. «Η απλοποίηση των διαδικασιών για την καταχώρηση των ακινήτων, ακόμη και σε καθεστώς λειτουργίας, είναι μονόδρομος. Οι πολίτες δεν αντέχουν τα κόστη και τις καθυστερήσεις των αγωγών και το ίδιο το κράτος, στερείται εσόδων από συναλλαγές ακινήτων που δεν ολοκληρώνονται», ανέφερε ο κ. Τζιουμακλής.

«Το κτηματολόγιο ολοκληρώνεται με σημαντικές παραδοχές και εκκρεμότητες στα δασικά, στις ενστάσεις, στους αγνώστους» ανέφερε ο Νίκος Ραμπαούνης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου.

Related posts

Ην. Βασίλειο: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας για τρομοκρατικές επιθέσεις ενόψει Χριστουγέννων

«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη

Βόλος: 84χρονος υπέστη ανακοπή στο τιμόνι