Θρήνος, οργή και αναπάντητα ερωτήματα για τον άδικο χαμό του 19χρονου στο μοιραίο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια. Τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν επικεντρώνονται στη διαδικασία ελέγχου, στην εκπαίδευση των χειριστών των παιχνιδιών, μέχρι και στην ρευματοδότηση της εγκατάστασης. Για εγκληματικές παραλήψεις κάνουν λόγο οι δικηγόροι της οικογένειας του παιδιού, και ζητούν δικαίωση. Εντωμεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι από πραγματογνώμονες, στον τόπο της τραγωδίας.
Ο πραγματογνώμονας ξεκινάει τη σύνταξη της έκθεσής του και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών του στο λούνα παρκ και συγκεκριμένα στο παιχνίδι όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος. Ανακύπτουν νέα ερωτήματα στα οποία η έρευνα καλείται να δώσει απαντήσεις.
Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Κώστας Καντούρης, το λούνα παρκ λειτουργούσε τουλάχιστον από τις 15 Μαΐου φέτος στο συγκεκριμένο χώρο, ωστόσο ο πρώτος έλεγχος έγινε στις 9 Ιουλίου από την αστυνομία. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι για ποιο λόγο αφού λειτουργούσε από τις 15 Μαΐου για δύο μήνες δεν έγινε κανένας έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελικά είχε γίνει γνωστοποίηση και το οποίο διαπίστωσε η αστυνομία στις 9 Ιουλίου.
«Όταν ο δήμος ενημερώθηκε τότε από την αστυνομία η πρώτη διαδικασία που κίνησε για την επιβολή των κυρώσεων για την υπόθεση ήταν στις 19 Αυγούστου, πολλές μέρες αργότερα. Και η 19η Αυγούστου είναι η ημέρα που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος στο λούνα παρκ. Είναι σύμπτωση;» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.
Από την άλλη, η εκπαίδευση των χειριστών των μηχανημάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το βιβλίο λειτουργίας της συγκεκριμένης εγκατάστασης, του συγκεκριμένου λούνα παρκ, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως μας έλεγαν πηγές μας καθώς εκεί πρέπει να αναφέρεται το πρωτόκολλο εκπαίδευσης των χειριστών.
Πώς γίνεται η εκπαίδευση των χειριστών; Τους εκπαιδεύει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, ο οποίος σύμφωνα με το καθεστώς εκπαιδεύεται από τις εταιρείες που δίνουν τις πιστοποιήσεις, οι οποίες φέτος δεν έδωσαν πιστοποιήσεις.
Από την άλλη η ρευματοδότηση της συγκεκριμένης εγκατάστασης: πώς πήρε ρεύμα το συγκεκριμένο λούνα παρκ φέτος εφόσον δεν είχε άδεια λειτουργίας; Χθες είδαμε τους υπαλλήλους της ΔΕΔΔΗΕ ακριβώς δίπλα να κόβουν το ρεύμα αλλά και να αφαιρούν την χελώνα από την εγκατάσταση. Συνήθως όταν δίδεται ρεύμα σε ένα σπίτι είναι απαραίτητο να δοθεί συμβόλαιο, να δοθεί ένα ολόκληρο σχέδιο για την εγκατάσταση του σπιτιού για λόγους ασφαλείας. Τι γίνεται σε τέτοιες εταιρείες όταν έχουν τόσα μηχανήματα τα οποία λειτουργούν με ρεύμα;
Και τέλος μια πληροφορία του ΕΡΤΝews από τον Δήμο εκτός από αυτό το λούνα παρκ σφραγίστηκε και το δεύτερο.
«Το δεύτερο λούνα παρκ που έχει ο ίδιος επιχειρηματίας, χωρίς βέβαια να έχει βάλει κορδέλες η αστυνομία, καθώς όπως ενημερωθήκαμε με την ίδια άδεια λειτουργούσαν τα τελευταία 12 χρόνια» τόνισε ο Κώστας Καντούρης.
Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης