Δημ. Γαλεντέρης-Ιατροδικαστής: Η νεανική παραβατικότητα είναι ριζωμένη στην οικογένεια-Η τιμωρία δεν θα φέρει αποτέλεσμα

Κοινοποίηση

Η νεανική παραβατικότητα είναι ένα φαινόμενο, το οποίο έχει οξυνθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, λαμβάνοντας ανησυχητικές προεκτάσεις, καθώς, πέρα από την έντονη παρουσία της στις σχολικές μονάδες, δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την ευρύτερη κοινωνία.

Βανδαλισμοί, ναρκωτικά, βία, εκφοβιστικές συμπεριφορές και όχι μόνο, έχουν γίνει η νόρμα και πλέον έπαψαν να μας εκπλήσσουν. Τα στοιχεία σοκάρουν.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη ΓαλεντέρηΕιδικό Ιατροδικαστή, με την ειδική πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, στην οποία θα υπάρχει καταγραφή των γεγονότων, ο γονιός θα μπορεί να κινηθεί γρήγορα και να μαθαίνει τι συμβαίνει στο παιδί του, ενώ το γεγονός αυτό θα βοηθά όλους τους αρμόδιους, ώστε να περιορίσουν το φαινόμενο. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες που κάνουν τέτοιου είδους καταγραφή, έτσι ώστε να υπάρχει ο κίνδυνος να μην λαμβάνει γνώση ποτέ ο γονιός.

“Η ιατροδικαστική δεν μπορεί πάντα να αποδείξει μία σεξουαλική κακοποίηση, καθώς, μία τέτοια πράξη, δεν αφήνει πάντα ιατροδικαστικά σημάδια παρά μόνο ψυχικά που πρέπει να ερευνηθούν από άλλες ειδικότητες… η ιατροδικαστική δεν είναι πανάκεια, δεν μπορεί να διευκρινίσει τα πάντα. Πρέπει μία ομάδα επιστημόνων, όπως παιδίατροι, ψυχολόγοι, κλπ, να εξετάσουν το παιδί, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα”, επισήμανε.

“Τα παιδιά είναι σκληρά δεν έχουν επίγνωση των πράξεών τους, γι’ αυτό και απατείται ειδική ερμηνεία από τον νόμο… η τιμωρία δεν θα φέρει αποτελέσματα, αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι η επιμόρφωση, πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία για να βελτιωθεί αυτό το κομμάτι… η βία είναι ριζωμένη στην οικογένεια, ένα παιδί δεν ξυπνά ξαφνικά μία μέρα και γίνεται βίαιο”, ανέφερε.

“Ένα παιδί που θα πέσει θύμα κακοποίησης, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε ιατροδικαστή, ακόμη και ιδιώτη, ώστε να μην χαθούν πολύτιμα στοιχεία”. Σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία, “ο αστυνομικός στον οποίο απευθύνεται μία κακοποιημένη γυναίκα είναι υποχρεωμένος να την προστατεύσει”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

“Η ενδοοικογενειακή βία δεν υπάρχει μόνο μέσα στον γάμο, ξεπερνάει τα όριά του, αρκεί να αποδειχτεί ότι υπήρχε σταθερός δεσμός σε ένα ζευγάρι”, τόνισε ο κ. Γαλεντέρης, προσθέτοντας ότι η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, αρκεί να αποδειχτεί ότι υπήρξε σταθερή σχέση με το έτερον ήμισυ”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Related posts

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποίησε η DEMO

Ζαχαράκη: Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ΑμεΑ

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – Κ. Παπακώστα: Κοινωνία και πολιτεία δεν θα εφησυχαστούμε