Tα ανησυχητικά ευρήματα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης σύμφωνα με την οποία αναμένεται δραματική αύξηση των θανάτων από τη ζέστη σχολίασε στο ΕΡΤΝews o Ανδρέας Φλουρής, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Mιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, αναφέρθηκε στο συνδυασμό της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης της θερμοκρασίας που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη θνησιμότητα σε ηλικιωμένους.
«Για εμάς εδώ στην Ελλάδα και γενικότερα τη Νότια Ευρώπη, δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και η ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού» δήλωσε ο ειδικός, ο οποίος παρατήρησε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είναι η πιο ευπαθής ομάδα στην έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες.
«Δεν γνωρίζω να έχουμε Αύγουστο τόσο θερμό όσο αυτό που βιώνουμε» σημείωσε. Ο κ. Φλουρής εξήγησε παράλληλα είναι ότι οι ηλικιωμένοι τείνουν να ιδρώνουν λιγότερο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να υποστούν θερμοπληξία καθώς η δημιουργία ιδρώτα είναι ένας σημαντικός μηχανισμός του σώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του».
Πώς η άσκηση βοηθά και στην αντιμετώπιση της ζέστης
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της σωματικής άσκησης ως μέτρο πρόληψης, επισημαίνοντας ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα προβλημάτων υγείας σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.
«Έχουμε δει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασκούνται και έχουν καλή σωματική κατάσταση, να έχουν φοβερά μειωμένη πιθανότητα να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας όταν εκτίθενται στη ζέστη» δήλωσε ο κ. Φλουρής. Και όπως είπε στη δημοσιογράφος της εκπομπής «Συνδέσεις» όταν «το σώμα μας είναι συνηθισμένο σε πιο υψηλές εντάσεις μέσω της άσκησης, αντιμετωπίζει καλύτερα τις αυξημένες θερμοκρασίες».