Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα
Λίγα λόγια για το έργο: Ένα έγκλημα έχει διαπραχθεί. Μια γυναίκα έχει σκοτώσει… Γιατί; Η Ντυράς μιλάει γι αυτό και μας προσφέρει μια ιλιγγιώδη κάθοδο στην ανθρώπινη ψυχή.
Ένα δυνατό κείμενο, αινιγματικό, μυστηριώδες, ερωτικό, γεμάτο συγκίνηση…
Εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός που συγκλόνισε τη Γαλλία το 1949, η γνωστή Γαλλίδα συγγραφέας Marguerite Duras δημιούργησε ένα θεατρικό έργο, που ανιχνεύει την γυναικεία προσωπικότητα και μας αφήνει να κρίνουμε με στόχο να υπερβούμε την επιφάνεια της πραγματικότητας και να εμβαθύνουμε σε καταστάσεις.
Είναι ένα είδος ντοκυμαντέρ πάνω στη ψύχωση. Είναι η οθόνη στην οποία η Ντυράς προβάλλει τις δικές μας φαντασιώσεις, τους φόβους μας, το θυμό μας ή την αγάπη μας.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Μαργκερίτ Ντυράς
Σκηνοθεσία, Σκηνικά:Ζαν – Πωλ Ντενιζόν
Πρόσωπα και ερμηνευτές:
Εξεταστής: Πέτρος Αποστολόπουλος,
Πιερ Λαν:Γιάννης Νικολόπουλος
Κλαίρη ΛανΕλένη Παπαχρηστοπούλου
Μαγνητοφωνημένη φωνή: Φώτης Θωμαΐδης
Μετάφραση/ Διασκευή: Ελένη Παπαχρηστοπούλου
Κοστούμια: Χρυσάνθη Τζανέτου
Φωτισμοί: Γιώργος Σουσάμογλου
Φωτογραφία: Πέτρος Αθανασόπουλος, Αθηνόδωρος Πολυχρονίδης
Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Σαμαράκη
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 19.00
Διάρκεια:100 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Κρατήσεις θέσεων: 2130210339 & 6974674513
Εισιτήρια:12€ κανονικό,10€ (γκρουπ, φοιτητές, άνεργοι)
Προπώληση:https://www.ticketmaster.gr/showEventInformation.html?idEvent=2006485
Χωρητικότητα: 50 θέσεις
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ζαν – Πωλ ΝΤΕΝΙΖΟΝ. Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης με πανευρωπαϊκή καριέρα. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους παιδαγωγούς του σύγχρονουθεάτρου. Άρχισε την καριέρα του με τον Πήτερ Μπρουκ που τον διευθύνει στον Βυσσινόκηπο, την Τραγωδία της Κάρμεν, τη Μαχαμπαράτα και την Τρικυμία. Από την ιδιότητα του ηθοποιού περνάει πολύ γρήγορα σ’ αυτήν του βοηθού σκηνοθεσίας, δίπλα πάντα στο Δάσκαλο, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην ανεξάρτητη καριέρα του σκηνοθέτη, δραματουργού και παιδαγωγού. Από το 2015 συνεργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα με το θέατρο «Εκστάν».
Πρόσφατη σκηνοθεσία τουη όπερα τουΜότσαρτ «ΑscanioinAlba” για την περιφέρεια της Βουργουνδίας, 2023.
Το 2019 για τη σκηνοθεσία του στις Καρέκλες του Ιονέσκο τού απονεμήθηκε το βραβείο σκηνοθεσίας από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου.
Πέτρος ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στη Γερμανία από Έλληνες μετανάστες. Τελείωσε τη δραματική σχολή Αθηνών – Γ. Θεοδοσιάδη. Επίσης για 4 χρόνια παρακολούθησε το εργαστήρι υποκριτικής της ομάδας ”ΝΑΜΑ” στο Θέατρο επί Κολωνώ με δασκάλους την Ελένη Σκότη, τον Γιώργο Παλούμπη και τη Βικτώρια Χαραλαμπίδου.
Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, τους ”Δεσμούς” της Ασπασίας Παπαθανασίου, την ομάδα ”Πεδίον”, το Δη.πε.θε Κέρκυρας, το Θέατρο επί Κολωνώ, την ομάδα 90οC, τους θιάσους Γιάννη Μόρτζου, Γιώργου Κιμούλη, Ελένης Γερασιμίδου, Τζένης Φωτίου, Μαίρης Βιδάλη και πολλών αξιόλογων ακόμα.
Έχει παίξει στο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Ηρώδειο, στους Δελφούς και σε πολλά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.
Για τον ρόλο του Χαλεπά στην παράσταση «Γιαννούλης Χαλεπάς: η κοιμωμένη μου» στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές, κείμενο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο ερμηνείας «Μάνος Κατράκης» από την Κορφιάτικη Ακαδημία. Τελευταία του εμφάνιση ως Αττίκ στο μονόλογο «Κύριε Αττίκ τελειώσαμε!» του Γ..Α. Χριστοδούλου.
Έχει σκηνοθετήσει τα έργα του: «Χαμογελαστά παπούτσια» στο Θέατρο Βικτώρια (2007) και «Πάρτι στην Ομόνοια – Μάης του ’08» στο Θέατρο Παντομίμα (2009).
Στην τηλεόραση συμμετείχε σε διαφημίσεις (Moller‘s κ.α.) και στις Σειρές: «Μαύρο ρόδο», «Πανθέοι», «Σασμός», «Ναυάγιο», «Μεν και δε», «Πρίγκηπας της φωτιάς» κ.α. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή.
Γιάννης ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δραματικής σχολή Γ. Θεοδοσιάδη. Εργάστηκε ως ηθοποιός με δημοτικά θέατρα, όπως της Λάρισας, Καλαμάτας, Αγρινίου, Ρόδου, το Εθνικό θέατρο κλπ. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Θανάση Παπαγεωργίου, Γ. Θεοδοσιάδη, Διαγόρα Χρονόπουλο, Γ. Ρεμούνδο, Κ. Μπάκα, Γ. Διαμαντόπουλο, Σ. Χατζάκη, Χ. Τσάγκα, Ι. Καμπανέλλη, Ν. Καμτσή, Γιάννη Σταματίου.
Ασχολήθηκε με την οργάνωση και παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και διεύθυνση θεάτρου.
Ιδρυτήςτου μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Τεχνοδρομώ» με σκοπό την κοινωνική ένταξη και την άρση του στίγματος μέσω της τέχνης και την ευεργετική επίδραση των τεχνών , σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πολιτών. Εμψυχωτής και σκηνοθέτης σε θεατρικές ομάδες με τυφλά άτομα, ασυνόδευτα ανήλικα, αστέγους, κρατούμενους.
Ελένη ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Θεατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο τής Νέας Σορβόννης Paris III (1990-95 και 1985-88). Δέχτηκε τη διδασκαλία τού Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, Γιόσι Όϊντα, Σοτιγκί Κουγιατέ, Τάπα Σουντάνα από το Θέατρο τού Πήτερ Μπρουκ. Δραματική Σχολή «Περίακτος» Β. Ρίτσου(1982-85).
Οι σπουδές της στη φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. την έφεραν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου «Εκστάν» έχει πρωταγωνιστήσει σ’ όλες σχεδόν τις παραγωγές του. Για την ερμηνεία της στο ρόλο τής Σεμίραμις στις «Καρέκλες» του Ιονέσκο, τής απονεμήθηκε το βραβείο ερμηνείας 2018 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου.
Τελευταίος ρόλος της, στην «Ιστορία της Μαρί» του Ζ. Μπρασσάϊ, σκην. Ζ.Π. Ντενιζόν, 2021,23.
Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου από το ”ANALOGIO INTERNATIONAL FESTIVAL 2022” για το έργο της «Σε κρατάω στην παλάμη μου σαν το λουλούδι» βασισμένο σε στίχους του ποιητικού έργου του Κωνσταντίνου Μπούρα.
Θέατρο – Πολυχώρος Εκστάν:Πατησίων & Καυταντζόγλου 5
Τηλ.: 213 0210 339, 6974674513ekstaninfo.wixsite.com/ekstanhttps://www.facebook.com/ekstan